BSGM Hakkında / Amaçlar – Çıktılar / Proje Ekibi / Eğitim – Etkinlikler
“Bir Siber Güvenlik Macerası (BSGM)”, Dr. Öğr. Üyesi Utku KÖSE yürütücülüğünde, Süleyman Demirel Üniversitesi – Bilgisayar Mühendisliği Bölümü tarafından gerçekleştirilen bir TÜBİTAK 4004 – Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları projesidir. Proje ekibi, alanında deneyimli akademisyenlerden ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, Lisans ve Lisansüstü öğrencilerinden oluşmaktadır.
Projeye İlişkin Temel Bilgiler:
* Projenin Başlama / Bitiş Tarihleri: 27 Temmuz 2018 / 27 Ocak 2019
* Proje Süresi: 6 Ay
* Toplam Proje Desteği: 80.097,00 TL
* Proje Öğrenci Etkinlikleri Tarihleri: 27 Ağustos 2018 – 9 Eylül 2018
** [Proje Yüz-yüze Eğitim Süreci Tarihleri: 27 Ağustos 2018 – 31 Ağustos 2018]
** [Proje Doğa Kampı Tarihleri: 1 Eylül 2018 – 9 Eylül 2018]
Neden BSGM?
Siber güvenlik, ortaya çıkan teknolojik gelişmeler neticesinde önemini daha fazla gözler önüne seren bir alan haline gelmektedir. Bu bağlamda, siber savaş, siber terörizm, siber casusluk gibi kavramlar hâlihazırda literatürdeki yerini çoktan almıştır (Clarke and Knake, 2014; Çifci, 2013; Lewis, 2002). Özellikle teknoloji odaklı haberlerin yanında, gündemden düşmeyen haberler içerisinde siber saldırıları konulu olanların iyiden iyiye artması da dikkat çekmektedir. Bu durumda, özellikle art niyetli faaliyetler yerine getiren hackerların ve ilgili kişilerin karşısına çıkabilecek, en az onlar kadar ve hatta onlardan daha donanımlı bireylere ihtiyaç duyulmaktadır. Küresel çapta olduğu kadar, gerek ülkemizin güvenliği açısından, gerekse bireysel kapsamda, hızına yetişilemeyen bilişim çağında, siber güvenlik odaklı art niyetli saldırılardan etkilenmemek adına etkin ve hızlı eğitim süreçlerine dâhil olmakta fayda bulunmaktadır.
BSGM, belirtilen ihtiyaçlar bağlamında siber güvenlik alanında yükselebilecek potansiyel sahibi, etik ilkelerden şaşmayan bireylerin yetiştirilmesi ve bu doğrultuda olmak üzere; lise düzeyindeki öğrencilerin farkındalık düzeylerini artırarak, onlara temel düzeyde bilgi ve becerileri kazandırmak doğrultusunda düşünülmüştür. Siber güvenlik gibi derin ve her geçen gün hızla gelişen bir alandan, hedef kitle düzeyine uygun, detaylardan arındırılmış ve anlaşılmaları büyük önem arz eden temel konular seçilmiş, etkileşim düzeyi yüksek teknolojilerin kullanımıyla, öğrencilerin basit bilimsel olguları fark etmeleri yönünde adımlar atılmıştır. Çok sayıda eğitsel teknoloji yerine bilgisayar ve iletişim teknolojilerinden güç alan benzetim ve artırılmış gerçeklik odaklı etkinliklerin kullanılması, öğrencilerin sıkılmayacağı ve basit şekillerde, anlamlı öğrenmeler gerçekleştireceği bir proje tabanının oluşturulmasını sağlamıştır.
Kaynakça
Clarke, R. A., & Knake, R. K. (2014). Cyber war. Tantor Media, Incorporated.
Çifci, H. (2013). Her Yönüyle Siber Savaş. TÜBİTAK Popüler Bilim Kitapları.
Lewis, J. A. (2002). Assessing the risks of cyber terrorism, cyber war and other cyber threats. Washington, DC: Center for Strategic & International Studies.